Verzorging van cavia's

Hieronder zal ik beknopt de belangrijkste punten voor de verzorging van cavia's benoemen, heeft u nog vragen of mist u informatie? Neem dan even contact met me op!

 

- Alleen of samen?
Cavia's zijn van nature groepsdieren en dienen dus altijd met minimaal 2 gehouden te worden. Wanneer u voldoende ruimte heeft kunt u prima een groep zeugen bij elkaar houden, cavia's accepteren vrij gemakkelijk een nieuw lid in de groep, hier wisselt de samenstelling van de groep soms ook per week. Behalve soms wat gekibbel in het begin gaat dit hier altijd goed. Wat wel belangrijk is om meerdere huisjes en schuilmogelijkheden te hebben, zo kunnen ze zich afzonderen wanneer hier behoefte aan is. Wanneer de groep toch wat onrustig mocht zijn of er een of meerdere dames dominant zijn is het een goede optie er een gecastreerde beer bij te zetten, hij zal de dames dan corrigeren waar nodig is maar kan niet meer voor kleintjes zorgen.


U kunt er ook voor kiezen 2 beren samen te houden, ook dit gaat prima samen zolang ze niet ingezet worden voor de fok. U zult weinig verschil merken tussen 2 mannen of 2 vrouwen samen, voor beide geldt lekker de ruimte en meerdere schuilmogelijkheden. Bij mannen werkt het meestal niet goed om er meer dan 2 bij elkaar te zetten, mits u een aantal vierkante meter hok beschikbaar hebt, dan kan dit wel goed gaan. Twee volwassen beren bij elkaar zetten kan soms wat lastig zijn, wanneer u een jong beertje bij een volwassen dier zet gaat dit vrijwel altijd direct goed.


- Huisvesting

Cavia's hebben minder ruimte nodig dan konijnen, maar ook voor hen geldt hoe meer ruimte hoe fijner natuurlijk! De minimale maat voor een kooi met 2 cavia's is 100 cm, hoewel ik sterk de 120 cm aanraad. Er zijn voldoende mogelijkheden het oppervlak nog wat te vergroten, zoals een hok met verdiepingen of een ren aan het hok. Tegenwoordig worden caviaflats ook vaak gezien, deze kunt u (laten) maken zoals u wilt en is een mooie aanvulling op het meubilair.

 

Wanneer de cavia's buiten gehouden worden is het zeer belangrijk dat ze niet in de wind, regen en zon staan. Het hok moet winddicht zijn of gemaakt worden en een dikke laag stro met daarboven hooi is belangrijk om warm te blijven. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen het hok in de winter in het tuinhuisje of de garage te zetten.

 

Cavia's houden erg van zich terugtrekken ergens in, dit kan in huisjes, wilgenbruggen, hangmatten, slaapzakjes etc. Dit geldt voor zowel binnen- als buitenlevende cavia's. 

 

- Voeding
Cavia's hebben als basisvoer goede brokken nodig, met voldoende vitamine C er in. Er zijn vele merken beschikbaar, zowel gemengde brokken als enkel biks. Beide zijn prima geschikt, mits het geen "knaagdierenvoer" is maar echt caviavoer, met extra vitamine C. Naast brokken zijn groentes ook erg belangrijk voor een goede gezondheid. De dieren mogen dagelijks een flinke hoeveelheid groente eten. Fruit vinden ze vaak ook erg lekker maar bevat meer suiker, dit mogen ze dit in mate. Daarnaast zijn diverse soorten kruiden ook erg geliefd. Onder het kopje "Lijst groente/fruit cavia" kunt u vinden welke soorten zij wel en niet mogen hebben.

 

- Knagen

Cavia's vinden het heerlijk om te knagen, dit is ook nodig om hun tanden te kunnen slijten. Vaak is het verstrekken van hooi voldoende, maar een stuk hout om op te knagen is vaak ook erg geliefd. De dieren vinden wilgentakken of fruitbomenhout erg lekker. Dit kunt u zelf van de bomen halen (even controleren of ze schoon zijn) of in de winkel kopen.


- Bodembedekking
Cavia's kunnen gehouden worden op diverse soorten bodembedekking, dit ligt puur aan uw voorkeur. Helaas kunnen cavia's niet makkelijk zindelijk gemaakt worden, zoals bij konijnen wel het geval is.