Verzorging van konijnen

Hieronder zal ik beknopt de belangrijkste punten voor de verzorging van konijnen uitleggen, voor vragen kunt u uiteraard altijd even contact met mij opnemen!


- Alleen of samen?
Ik ben van mening dat konijnen groepsdieren zijn en zeer ongelukkig zijn wanneer ze alleen worden gehouden zonder soortgenootje en zonder veel aandacht. Helaas worden veel konijnen in hun eentje in de tuin in een klein hok gehouden. Ze krijgen de eerste paar maanden veel aandacht maar daarna verslapt deze vaak toch wat of het wordt kouder en buiten spelen met het konijn is niet meer leuk. De oplossing is simpel, schaf een maatje aan voor uw konijn of neem er gelijk 2! Wanneer u 2 konijnen samen houdt zult u zien dat ze alles samen doen; wassen, slapen, eten, spelen, tegen elkaar aan liggen, etc! Dit is erg leuk om te zien voor u en natuurlijk ook erg prettig voor hen. Een konijn in huis houden waar het veel aandacht krijgt en los mag lopen is in sommige gevallen ook een optie, echter kan een konijn niet met u communiceren zoals met een soortgenoot dus een maatje vervangen kunt u nooit helemaal.


De beste combinatie is een gecastreerde ram + voedster, 2 rammen samen gaat in 99% van de gevallen fout en eindigt dan in hevige gevechten . Twee voedsters kan goed gaan mits ze beide een rustig karakter hebben, er 1 duidelijk de baas is en ze vooral veel ruimte hebben. Mijn advies blijft zeer sterk om een ram (laten castreren zodra dit kan) en voedster aan te schaffen.

 

Twee volwassen konijnen kun je niet zomaar bij elkaar zetten en verwachten dat dit goed gaat. Een dier dat al bij u woont zal zijn territorium gaan verdedigen en de indringer willen verjagen. De dieren zullen gekoppeld moeten worden. Dit dient te gebeuren in een neutrale ruimte (waar geen van beide ooit al eens in geweest). Dit kan een tuinhuisje, stukje straat, deel van een kamer of de badkamer zijn bijvoorbeeld. Belangrijk is dat de ruimte niet te groot en niet te klein is en er niet te veel schuilplekken in aanwezig zijn. De dieren zullen rangorde gaan bepalen door op elkaar te gaan rijden en achter elkaar aan te jagen. U zult waarschijnlijk wat plukken haar zien liggen maar zolang er geen wondjes ontstaan kunt u de dieren gewoon hun gang laten gaan en niet bang zijn. Na enkele uren is de koppeling vaak grotendeels voltooid en kunt u de dieren in het hok zetten. Meest ideaal is een volledig nieuw hok, maar het oude hok zeer goed reinigen en anders indelen is ook mogelijk. De rangordebepaling kan prima nog enkele dagen of zelfs weken later doorgaan af en toe, dit is ook volkomen normaal. De rangordebepaling ziet er vaak veel heftiger uit dan het is, laat u hier vooral niet door afschrikken, de dieren moeten dit zelf uitzoeken. Twee jonge dieren kunt u in de meeste gevallen direct bij elkaar zetten, zij hebben nog niet de behoefte om hun territorium te verdedigen.


- Huisvesting
Of u de dieren binnen of buiten wilt houden is uw eigen keuze. De dieren zitten hier in een schuur, uit de wind, zon en regen, maar wel in koudere temperaturen. Voor buiten is het belangrijk dat de dieren een goed dicht deel hebben in het hok waar ze kunnen schuilen tegen wind, regen en zon. Zorg ook zo veel mogelijk dat het hok niet in de felle zon staat en zo veel mogelijk uit de wind. Eventueel kunt u een doek voor het hok doen in de winter tegen de wind en om de warmte binnen te houden. Met een lekkere laag stro kunnen konijnen prima buiten blijven in de winter. Konijnen kunnen beter tegen kou dan tegen warmte. Wanneer u ze binnen houdt is het belangrijk het hok niet naast de verwarming of in de zon achter het raam te zetten, de dieren krijgen het dan snel veel te warm.

 

Konijnen die buiten leven zullen in het najaar een wintervacht gaan aanmaken waardoor ze lekker warm blijven wanneer het buiten koud is. Wanneer ze deze hebben aangemaakt is het niet meer verstandig ze nog naar binnen te halen om te knuffelen. De dieren kunnen niet goed tegen het temperatuurverschil van binnen en buiten en hebben zo grotere kans ziek te worden. Wanneer de dieren binnen leven en u ze naar buiten wilt doen kan dit bij mooi weer al begin voorjaar om eventjes buiten te lopen. Als u ze echt dag en nacht buiten wilt houden moet de temperatuur 's nachts boven de 10 graden zijn, anders is het temperatuurverschil te groot aangezien deze dieren geen wintervacht hebben.


Zowel voor binnen als buiten geldt dat de dieren veel ruimte nodig hebben. Er zijn weinig hokken die ruim genoeg zijn, vaak zijn dit enkel kippenhokken van enkele meters lang. Een konijn moet ruimte hebben om een aantal huppen te maken, rechtop te staan en niet op dezelfde plek te moeten liggen, eten en ontlasten. Een hok moet daarom minimaal 1,20 lang zijn, daaraan kunt u een ren vastmaken waar ze in kunnen lopen.  U kunt er natuurlijk ook voor kiezen de dieren (een aantal uur per dag) lekker los te laten lopen in huis of in de tuin. Let er in de tuin wel op dat ze er niet uit kunnen, er geen roofdieren in kunnen en er geen giftige planten staan.

 

Ik kan adviseren bij welke type hok geschikt is voor welke situatie. Vaak kopen mensen een hok met 2 verdiepingen voor extra ruimte, jammer is alleen dat een zeer groot deel van deze ruimte verloren gaat aan een gat en trap die veel ruimte innemen.

 

- Voeding
De dieren krijgen hier enkel brokken, zonder toevoegingen. In de meeste winkels is ook het gemengde voer te koop, deze extra stukjes bevatten echter veel suiker en zijn echte dikmakers. Konijnen vinden deze vaak ook lekkerder en gaan selectief eten, hierdoor krijgen ze niet de juiste voedingsstoffen binnen. De standaard brokken bevatten alles wat de dieren nodig hebben, u kunt ze beter verwennen met verse groente of een stukje fruit.

Groente en kruiden zijn natuurlijke voedingsmiddelen voor konijnen en wanneer ze hier langzaam aan wennen is het zeer gezond voor ze. Fruit bevat vaak veel suikers en mag in mate gegeven worden. De dieren eten hier van jongs af aan met hun moeder mee, maar ik adviseer altijd de eerste week bij hun nieuwe baasjes even geen groente te geven ivm stress en daardoor wellicht gevoelige darmpjes. Onder het kopje "Lijst groente/fruit konijnen" kunt u vinden welke soorten ze wel en niet mogen hebben!

 

- Knagen
In de dierenwinkel wordt helaas vaak geadviseerd om knaag- of likstenen te kopen, doe dit vooral niet! Deze bevatten veel calcium en andere stoffen die meer kwaad doen dan goed. In principe is onbeperkt hooi verstrekken voldoende om de tandjes te slijten. U kunt de dieren natuurlijk wel verwennen met hout om aan te knagen, zoals wilgentakken of fruitbomenhout.

 

Sommige konijnen hebben de neiging aan hun houten hok te knagen, vaak helpt het om ze andere houten knaagmogelijkheden te geven. Het is ook mogelijk speciale knaagstrips langs de randen te plaatsen, zo blijft het hok zeker heel.

 

- Bodembedekking
Welke bodembedekking u kiest voor in het hok is geheel aan u, net wat u prettig vindt. Hier gebruik ik stro met soms zaagsel er onder. Wat wel aan te raden is, is een ruifje te gebruiken voor het hooi, wanneer dit op de grond ligt en ze er op gaan zitten eten ze vaak de helft niet op.

 

Het is heel goed mogelijk om konijnen zindelijk te maken op een toiletje. Sommige zijn al zindelijk op 1 plek, andere moet je het even aanleren.